Detectie

Bij detectie gaat de hond op zoek naar een specifieke geurbron, zoals drugs, tabak, truffels, explosieven… De hond zal de geurbron lokaliseren en verwijzen door bijvoorbeeld te blaffen, te gaan zitten of aan te wijzen met zijn neus (freezing), zodat de handler weet waar de geurbron zich bevindt.


Detectie vraagt veel concentratie van je hond. Je zal merken dat hij na 10 minuten zoeken al zalig moe kan zijn. Ideaal om je hond die mentale uitdaging te geven die hij nodig heeft.


Alle honden kunnen het leren, ongeacht ras of leeftijd. Belangrijk is dat je hond interesse heeft in snoepjes of een balletje. Anders kan het moeilijk worden om hem in het leerproces te motiveren.

Detectie bij DogSense

Het herkennen van de geurbron leren we je hond aan met detectieboxen. We leggen een positieve associatie met de geur door je hond te belonen bij de box met de geurbron. Als je hond de geur herkent, gaan we al snel over tot het zoeken in omgeving en het lokaliseren van de plaats met de hoogste geurconcentratie.


Verder in de training, brengen we afleidende geuren in en gaan we de geurbron dieper en hoger verstoppen. Je leert wat het effect kan zijn van temperatuur, obstakels, de grootte van de geurbron, de wind en de luchtcirculatie in een gebouw.


We passen de opbouw van de training aan, aan het talent en de motivatie van je hond. Het is belangrijk dat je hond zelfstandig leert werken, gefocust blijft en niet gefrustreerd raakt wanneer er iets minder goed gaat. Als handler heb je de belangrijke taak om je hond hier goed in te begeleiden.


Onze detectielessen gaan door in Kampenhout, Zaventem en Bornem. We werken in een kleine groep van min. 4 en max. 6 deelnemers. Elke hond werkt apart terwijl de andere honden even wachten in de auto. Honden die het wat moeilijker hebben met andere honden, kunnen ook deelnemen aan onze detectielessen.


Heb je interesse om deel te nemen aan onze detectielessen? Neem dan contact op met Leen via leen@dogsense.be.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op en we beantwoorden zo spoedig mogelijk jouw vraag!